Rekommendera sidan på Facebbok

Kosmetisk ordlexikon

Gurkört

gurkört

gurkört, boretsch, stofferblomma, Bora´go officina´lis, art i familjen strävbladiga växter. Det är en ettårig, snabbväxande och frodig, 40-70 cm hög ört med ihålig, upprätt och förgrenad stjälk. Bladen är strödda och elliptiska. Hela växten är täckt av styva, grova hår. De stjärnformiga, ca 2 cm vida blommorna är himmelsblå med mörkt lila hopstående ståndare; blommorna sitter i knippen i stjälktopparna. Blomningen inträffar i juni-september. Arten härstammar från medelhavsområdet och spreds under medeltiden över en stor del av Europa. I Sverige förekommer den odlad som prydnadsväxt och bifoderväxt; den påträffas ibland förvildad. Växtens blad och stjälk har en kyligt uppfriskande, gurkartad smak, och gurkört har använts som spenat, i sallader och i drinkar. Blommorna kan kanderas. Färska blommor har använts som utsmyckning (stoffering) och vid framställning av lackfärg. I gamla örtaböcker framhålls gurkörtens många förträffligheter - den botar hjärtesorger, fördriver melankoli.
Källa: NE

Sötmandel

sötmandel växtsötmandel olja

Sötmandel, frukten av arten mandel i familjen rosväxter. Fröet, mandeln, ur växtens stenfrukt är söt och har stor användning i hushåll samt inom konfektyr- och konditoriverksamhet. Oljan ur fröet, (söt)mandelolja, används vid tvål- och parfymtillverkning för skönhetsprodukter.
Källa: NE

Argan (Arganolja)

argan och arganolja

Ordet Argan kommer från Arganträdet som är hotat och växer bara i sydvästra Marocko på gränsen mot Saharaöknen. Från trädet skördas arganfrukten vars frön blir Arganolja som är en gul vegetabilisk olja. Arganträdet trivs i torrt klimat och har djupa rötter för att kunna nå vatten långt ner i marken. Frukterna mognar i juli augusti och faller naturligt till marken. Fröna rostas först över en eld. Rostningen ger oljan den nötiga smaken/doften. Efter rostningen mals fröna till olja. Redan under Egypten användes Argan oljan som läkemedel och har i studier visats förebygga hjärt- och kärlsjukdomar men används även som inhemsk djurföda. Oljan kan också användas i matlagning men på grund av priset, cirka 1000 kronor för en liter så är det inte speciellt vanligt.